W Polsce istnieje wiele wyjątkowych – większych lub mniejszych manufaktur i pracowni rękodzielniczych, w których powstają produkty regionalne i lokalne. Wśród produktów regionalnych i lokalnych z Warmii i Mazur znaleźliśmy markę PrzySmaki Wyobraźni zajmująca się produkcją przekąsek owocowo-warzywnych i autorskich przypraw. Poznajmy bliżej markę lokalnych przysmaków z okolic Ostródy w rozmowie z Joanną i Sebastianem Walkiewicz.
Spis treści
Jaka jest historia powstania marki PrzySmaki Wyobraźni?
Trzeba zacząć od początku, w 2012 roku kupiliśmy gospodarstwo na Mazurach Zachodnich w gminie Grunwald. Postanowiliśmy zacząć wszystko od zera. Zajęliśmy się ogrodnictwem (uprawa truskawek, warzyw takich jak ogórki, cukinia, pomidory, papryka, dynia). Ze względu na to, że na Mazurach jest chłodniej niż w innych regionach kraju, okres wegetacyjny roślin jest krótszy. Dodatkowo doszły zmiany klimatyczne, upały czy susze, więc musieliśmy coś zmienić w naszych działaniach. Chcieliśmy się dalej rozwijać, a przede wszystkim prowadzić całoroczną produkcję i sprzedaż. Stąd pomysł na suszarnictwo. Własny surowiec, niesprzedany również do przerobienia, część dokupujemy od lokalnych sadowników. Kupiliśmy pierwszą suszarnię konwekcyjną i zaczęliśmy suszyć, testować różne surowce.
Dlaczego PrzySmaki Wyobraźni – to chyba taka gra słówek – przysmaki, z ang. przekąski to snack i wyszło przysmaki. A mając surowiec i własne maszyny możemy tworzyć przekąski, jakie nam tylko wyobraźnia podpowie. Pierwszą suszarnię kupiliśmy w 2021 roku, drugą w 2023, a teraz mamy również liofilizator.
Jakie przekąski i autorskie przyprawy tworzycie?
Mamy kilka kategorii produktów:
- Klasyczne suszenie: suszone jabłka, suszone jabłka z cynamonem, suszone śliwki, gruszki, suszone mieszanki kompotowe np. świąteczna (śliwka, gruszka, jabłko), suszone pomidory, suszone pomarańcze jako dodatek do herbaty.
- Tzw. skórki owocowe – mus jabłkowy połączony z innymi owocami np. truskawka, malina, jeżyna, czarny bez, porzeczka, rokitnik i in. – wszystkich jest 14 smaków.
- Liofilizowane owoce i warzywa.
Chcemy jeszcze suszyć i liofilizować zioła – natomiast nasadzenia ziół dopiero przed nami, więc to pewno kwestia przyszłego roku.
Dlaczego akurat przekąski i przyprawy?
Na rynku jest wielu dużych producentów suszonek czy liofilizatów. My jesteśmy małą dwuosobową manufakturą, która gwarantuje wysoką jakość produktu przy niewielkiej skali produkcji. Nasze przekąski wyróżniają się prostym składem i nie zawierają dodatków.
Czym Wasze produkty wyróżniają się na tle konkurencji? Dlaczego warto po nie sięgnąć?
Po pierwsze tworzone przez nas skórki owocowe zachwycają prostym skład. To dwuskładnikowa suszona przekąska (jabłko+malina, truskawka, porzeczka itd.). Pektyny z jabłek są naturalnym konserwantem, więc nie dodajemy żadnych dodatków, barwników, cukru czy żelatyny. Jest to naturalny zamiennik dla chipsów czy słodkości. Wszystko jest krojone i pakowane ręcznie. Po drugie użyteczność produktu to idealna przekąska do szkoły, pracy, w podróż, do podjadania przed tv. Ze względu na kilka rodzajów opakowań nasze przekąski nadają się na spotkania, eventy, konferencje, jak również prezenty. Dodatkowo naszymi klientami są lekarze logopedzi wykorzystujący skórki w celach terapeutycznych. Liofilizowane owoce i warzywa klienci doceniają za smak, duże frakcje surowca, a teraz furorę robią liofilizowane truskawki z naszych upraw.
Z czym wiąże się budowanie regionalnej marki produktów?
Wymaga ciągłej i systematycznej pracy oraz utrzymywania na stałym wysokim poziomie jakości produktów. Konieczne jest wprowadzanie co jakiś czas nowych produktów. Budowanie marki produktów regionalnych wiąże się z braniem udziału w jarmarkach, festiwalach kulinarnych czy targach. Niezbędna jest komunikacja w social mediach oraz przynależność do organizacji – należymy do sieci Dziedzictwo kulinarne Warmia Mazury oraz do konsorcjum "Dobre, bo nasze warmińsko-mazurskie" – co stwarza nam możliwość cosobotniego wystawiania się na targowisku "Spiżarnia warmińska" pod Olsztynem.
Jakie trudności wiążą się z prowadzeniem biznesu rękodzielniczego?
Przede wszystkim koszty produkcji, ceny i dostępność surowca, który musimy kupić. Poza tym obawa o to, czy plony będą udane i zaspokoją nasze potrzeby w surowiec. Pewną trudnością dla niewielkich marek produktów regionalnych takich jak nasza są wysokie opłaty za wystawianie się na niektórych imprezach. W naszym przypadku wszystko robimy w 2 osoby, czasem się ze wszystkim nie wyrabiamy.
Jak wygląda proces tworzenia rękodzieła, jakim są przekąski i przyprawy Przysmaki Wyobraźni i ile czasu trwa?
Większość surowców do suszenia czy liofilizacji kroimy w plastry, jedynie skórki owocowe musimy zamienić w mus jabłkowo-owocowy, który rozlewamy na tacki suszarnicze, a po wysuszeniu kroimy w rolki. Przy klasycznym suszeniu, np. jabłka suszą się kilkanaście godzin a śliwki około 30 godzin. Liofilizacja jabłek czy gruszek wymaga ponad 20 godzin, a truskawek 60. Liofilizacja to proces, w którym mrozimy surowiec, a potem w próżni jest odparowywana woda. W efekcie pozostaje jedynie 3-4 procent wilgotności, dlatego surowiec jest tak kruchy, że można go praktycznie w palcach kruszyć. Tak przygotowane owoce i warzywa zachowują wszystkie właściwości. Liofilizowane owoce czy warzywa można spożywać jako przekąska, ale można dodawać również do owsianek, musli, jogurtów, napojów, lodów czy deserów. Liofilizacja jest to w tym momencie najlepsza i najtrwalsza metoda przechowywania żywności.
Kobiecy portal e-Wenus.pl to miejsce, w którym informujemy o tym, co ważne dla kobiet.
Gospodarstwo ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz
Miejsca w sieci:
- Facebook: SuszarnictwoKraftoweWalkiewicz
- Facebook: PrzySmakiWyobraźni