I w końcu nadeszła! Barwna w świąteczne ozdoby i pachnąca wypiekami zima. Choinka niebawem zostanie ubrana, zawisną na niej kolorowe bombki, światełka, łańcuch z popcornu, słodycze i być może ręcznie wykonane ozdoby w postaci suszonych plastrów pomarańczy z goździkami! Ach, te pomarańcze… Komu, tak jak mi, okres świąteczny od zawsze kojarzy się właśnie z tymi cytrusami? Jeśli zima pachnie u Was pomarańczą, zachęcam do wykonania dla siebie drobnego słodkiego prezentu w postaci pysznej pomarańczowo-czekoladowej kawy. Oto przepis!
Przepis na zimową kawę pomarańczowo-czekoladową
Składniki potrzebne do wykonania jednej filiżanki kawy:
- Espresso
- Mleko
- 10 ml syropu pomarańczowego ulubionej firmy
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- Bita śmietana do dekoracji
- Cynamon do posypania
- Starta skórka pomarańczy
Wykonanie:
- Mleko na jedną filiżankę kawy spienić i podgrzać do 65 stopni.
- Do mleka dodać syrop pomarańczowy oraz kakao i dokładnie wymieszać.
- Wykonać espresso. Zalać espresso mlekiem z dodatkami.
- Czubek kawy udekorować bitą śmietaną, którą wdzięcznie należy przystroić startą skórką pomarańczy i odrobiną cynamonu.
Pamiętaj!
Warto zadbać także o odpowiednie ziarna, wysokiej jakości o odpowiednim profilu sensorycznym, by kawa komponowała się idealnie. Do takiego napoju świetnie pasowały będą ziarna słodkie, kremowe, subtelne o niskiej kwasowości takie jak np. „Wakacje w Brazylii”, które można nabyć w sklepie Między Zwrotnikami. Podkreślą one idealnie pomarańczowo=czekoladowy smak kawy. Dla fanów bardziej urozmaiconych posmaków dobrym wyborem do tego typu kawy może być także mieszanka arabiki z Brazylii i Etiopii „Słodka i Owocowa”, zachwycająca ciekawymi słodkimi posmakami, również dostępna w naszym sklepie.
Może zainteresują Cię również artykuły:
- Jak to jest z tą kawą? Pić czy nie pić?
- Zimą postaw na rozgrzewającą herbatę!
- Jesienny przepis: koniecznie spróbuj tej dyniowej kawy!
Smacznego!
Adrianna Rogala: Jestem właścicielką firmy „Między zwrotnikami”, którą prowadzę wraz z moim mężem Konradem. „Między Zwrotnikami” to działalność, która swoją nazwę zawdzięcza obszarowi, na którym rośnie kawa, czyli między Zwrotnikami Raka i Koziorożca. Prowadząc firmę zajmuję się szeroko pojętą baristyką – od przygotowywania kawy na wydarzeniach kulturalnych przez sprzedaż kawy specialty, którą dobieram pod swoją markę ze szczególną uwagą i troską, aż po doradztwo i edukację w zakresie kawy.