Jesień w końcu nadeszła! Jest to czas idealny dla miłośników ciepłych kocyków, szumu deszczu, domowych, klimatycznych wieczorów i rzecz jasna dyniowych tworów i przetworów. Wiele z nas wraz z pierwszym podmuchem jesiennej bryzy od razu sięga także po kubek z wyśmienicie podkreślającą nastrój dyniową latte.
Spis treści
Przepis na jesienną kawę z dynią
Jeśli jeszcze nie mieliście szansy jej skosztować, nic straconego! Poniżej znajdziecie świetny przepis, który pozwoli wam przygotować klimatyczny napój, w którego skład wchodzi sama natura. Do przyrządzenia kawy potrzebny będzie mus dyniowy, przyprawa jesienna, mleko oraz espresso, opcjonalnie bita śmietana do dekoracji.
Składniki do przygotowania jesiennej kawy dyniowej
Składniki potrzebne na mus dyniowy do kawy:
- 🍁250 g dyni hokkaido
- 🍁2 łyżeczki miodu
- 🍁4 g przyprawy jesiennej
Składniki potrzebne do stworzenia przyprawy jesiennej:
- 🍂Cynamon mielony 3 łyżeczki
- 🍂Imbir mielony 3 łyżeczki
- 🍂Kardamon mielony 2 łyżeczki
- 🍂Pieprz czarny mielony szczypta
- 🍂Gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka
- 🍂Chilli mielone szczypta
Przyprawy tej powstanie więcej niż jest potrzebne do stworzenia dyniowej latte, ale można ją później wykorzystywać jako posypkę do zwykłej ulubionej kawy.
Przygotowanie jesiennej kawy krok po kroku
Dynię hokkaido upiec, obrać ze skórki i zblendować. Dodać do niej 2 łyżeczki miodu oraz 4 gramy przyprawy jesiennej.
Powstał nam mus dyniowy, który wykorzystamy do naszego latte. Cały mus starczy na kilka porcji kawy. Do jednej filiżanki potrzeba nam będzie 2 łyżeczek musu.
Mleko na jedną filiżankę kawy spienić i podgrzać do 65 stopni. Do mleka dodać 2 łyżeczki wykonanego wcześniej musu dyniowego i dokładnie wymieszać. Wykonać espresso. Espresso oraz mleko z musem dyniowym połączyć. Czubek kawy można według uznania udekorować bitą śmietaną i odrobiną cynamonu.
Warto zadbać także o odpowiednie ziarna, by kawa komponowała się idealnie. Do takiego napoju najlepiej będą pasowały ziarna obrabiane na sucho z regionów Ameryki takie jak np. „Wakacje w Brazylii”, które można nabyć w naszym sklepie, a cechuje je wysoka słodycz i niska kwasowość, co świetnie skomponuje się z dyniowym tłem. Dla fanów bardziej szalonych posmaków, dobrym wyborem do tego typu kawy może być także „Słodka i Owocowa” również dostępna u nas.
„Między Zwrotnikami” to działalność, która swoją nazwę zawdzięcza obszarowi, na którym rośnie kawa, czyli między Zwrotnikami Raka i Koziorożca. Natomiast ja zajmuję się baristyką – od przygotowywania kawy na wydarzeniach kulturalnych przez sprzedaż kawy specialty, którą dobieram pod swoją markę ze szczególną uwagą i troską, aż po doradztwo i edukację w zakresie kawy.
- www.miedzyzwrotnikami.pl
- Facebook: Między Zwrotnikami
- Instagram: @miedzy.zwrotnikami.kawa
- Tik Tok: @miedzy.zwrotnikami.kawa
- Zdjęcia wykonała: @wilczepstryki