Dania z azjatycką nutą

You are currently viewing Dania z azjatycką nutą

Kuchnia azjatycka jest niezwykle różnorodna. Słynie z makaronu i ryżu. Dania kuchni azjatyckiej łączą w sobie lokalne tradycje i produkty. Poznaj przepisy na 5 azjatyckich dań, które pokochają Twoi domownicy i goście.

5 dań kuchni azjatyckiej

Przepis na makaron z tofu

Składniki na makaron z tofu:

  • Makaron 3 porcje
  • Tofu
  • Olej
  • Cebula 1szt
  • Marchewka duża 1szt.
  • Papryka 1szt.
  • Pieczarki 200g
  • Garam masala 1 łyżeczka
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Zielona cebulka
  • Sezam

 

Jak krok po kroku przygotować makaron z tofu?

  1. Makaron ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Tofu pokrój w kostkę i smaż na oleju, aż się zarumieni, co jakiś czas mieszając. Możesz je wcześniej obtoczyć w mące ziemniaczanej, żeby było chrupkie.
  2. Cebulę pokrój w piórka i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli.
  3. Marchewkę obierz, a następnie pokrój warzywa. Dorzuć je do zeszklonej cebuli i smaż, aż lekko zmiękną. Następnie dodaj tofu, przyprawę garam masala i sos sojowy. Jeśli uważasz, że jest mało słone, możesz dodać więcej sosu.
  4. Makaron wymieszaj z warzywami. Dodaj sezam i zieloną cebulkę.
ryż z porem

Przepis na ryż z porem

Składniki na ryż z porem:

  • Ryż
  • Duży por
  • Śmietanka owsiana 250ml
  • Drożdże nieaktywne 2 łyżeczki
  • Suszony czosnek 1/2 łyżeczki lub świeży 1 ząbek
  • Sól i pieprz

 

Jak przygotować ryż z porem krok po kroku?

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pora umyj, drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż zmięknie. Następnie dodaj śmietankę i resztę składników. Smaż, aż sos zacznie się gotować. Do miski wsyp gotowy ryż, polej sosem i gotowe.

Makaron orzechowy

Przepis na makaron orzechowy

Składniki a makaron orzechowy:

  • Makaron 1 porcja
  • Masło orzechowe 1 łyżka
  • Chili w oleju 1 łyżeczka
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Syrop z agawy 1 łyżka
  • Zielona cebulka
  • Sezam

 

Jak przygotować makaron orzechowy krok po kroku?

Makaron ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj ugotowany makaron i zamieszaj raz jeszcze, do połączenia się składników. Posyp sezamem i zieloną cebulką.

Dania z azjatycką nutą

Przepis na ramen

Składniki na 4 porcje ramen:

  • Makaron, jaki lubisz
  • Cebula 1 szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Chilli 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Namoczone grzyby leśne 10g
  • Pieczarki 6 szt
  • Nori 1/2 płata
  • Masło orzechowe 1 czubata łyżka
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Pasta miso 2 łyżki
  • Syrop z agawy 2 łyżki
  • Pak Choi
  • Marchewka 1 szt
  • Tofu wędzone 1 kostka
  • Sezam
  • Olej 3 łyżki
  • Woda 1.5 l

 

Jak przygotować ramen krok po kroku?

  1. Makaron ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż w garnku z rozgrzanym olejem. Kiedy zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i koncentrat. Podsmaż około 30 sekund, cały czas mieszając.
  3. Dodaj wodę, namoczone grzyby i pokrojone pieczarki. Poczekaj, aż wywar zacznie się gotować. Następnie zmniejsz ogień i dodaj sos sojowy, syrop z agawy, masło orzechowe i nori. Gotuj przez 1 godzinę.
  4. W tym czasie obierz marchew i pokrój w paski (możesz też użyć obieraczki). Pak Choi przekrój na pół i wrzuć na minutę do wrzątku. Tofu pokrój w kostkę. 5 min przed końcem gotowania zupy dodaj do niej pastę miso.
  5. W miski nałóż makaron, zalej wywarem, a na wierzch wyłóż pak choi, marchewkę, tofu i sezam.
Sajgonki

Przepis na sajgonki

Składniki na sajgonki:

  • Pieczarki 200g
  • Cebula 1 szt
  • Czosnek 1 ząbek
  • Imbir 2 cm
  • Marchewka 1 szt
  • Tofu 1 szt
  • Makaron ryżowy 50g
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Papryka wędzona 1 łyżeczka lub dym wędzarniczy 1 łyżeczka
  • Kapusta dowolna (polecam pekińską)

 

Sos do sajgonek:

  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Syrop z agawy lub inne słodzidło 1 łyżeczka
  • Zielona cebulka
  • Płatki chilli
  • Czosnek 1 ząbek
  • Olej

 

Jak przygotować sajgonki krok po kroku?

  1. Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulkę kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy się zarumieni, dodajemy przyciśnięty przez praskę czosnek i posiekany imbir. Po chwili dodajemy startą marchewkę, posiekane pieczarki i rozdrobnione tofu. Dodajemy sos sojowy, paprykę wędzoną i pocięty, ugotowany, makaron.
  3. Następnie od każdego liścia kapusty trzeba odkroić końcówkę i wrzucić do gotującej się wody. Pozostawiamy do czasu, aż zmięknie.
  4. Do każdego liścia nakładamy farsz i zawijamy jak w papier ryżowy.
  5. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki na sos i zalewamy gorącym olejem. Sajgonki możesz polać sosem lub je maczać.

Redakcja e-Wenus.pl

Wyjątkowy cyfrowy magazyn i najlepszy kobiecy portal e-Wenus.pl tworzony jest przez kobiety i dla kobiet. Magazyn o współczesnym świecie widziany oczami kobiet porusza istotne dla nich tematy. Naszymi czytelniczkami są kobiety nowoczesne, czyli:
  • Przedsiębiorcze Polki prowadzące własne firmy i działalność nierejestrowaną, a także te pracujące na etacie.
  • Mamy poświęcające się macierzyństwu lub łączące pracę zawodową z wychowywaniem dzieci.
  • Kobiety niezależne i singielki, które mają odwagę żyć według własnych zasad.
Chcemy być inspiracją dla innych kobiet dzielić się poradami na wiele życiowych kwestii i zachęcać do rozwoju w każdej dziedzinie życia. Piszemy o wydarzeniach i książkach dla kobiet, a także o finansach, stylu życia, pracy i biznesie, hobby, ezoteryce, rozwoju osobistym, modzie, urodzie, zdrowiu, zakupach, kulturze, wnętrzach i kobiecych pasjach jak np. w cyklu artykułów pt. Pasjonatki.