Spis treści
Przepis na boczniak królewski na szpinaku z pieczonymi młodymi marchewkami
🔅 Przed smażeniem boczniaka należy przekroić wzdłuż, ponacinać i doprawić wg uznania (np. sól, pieprz, słodka papryka). Smażenie można rozpocząć na oleju/oliwie z oliwek i po chwili dodać łyżkę masła i majeranek.
🔅 Świeży szpinak smażymy na oleju, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, sól, czosnek, pieprz, ulubione zioła, można dodać również świeżo zmieloną gałkę muszkatołową. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i łyżkę śmietany.
🔅 Małe marchewki można piec w całości, większe lepiej przekroić wzdłuż. Piec około 45-50 min w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od tego, czy chcesz uzyskać marchewki chrupkie (wtedy czas pieczenia do 45 min), czy zupełnie miękkie.
🔅 Dodatkowo dla smaku, koloru i aromatu: sezam, natka pietruszki, szczypiorek, pomidorki podłużne truskawkowe.
Przepis na halloumi w pomidorach, czyli idealne ciepłe śniadanie
Sos pomidorowy:
🔸drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmaż na oleju z dodatkiem odrobiny vegety i sosu sojowego
🔸dodaj puszkę pomidorów krojonych (u mnie z dodatkiem czosnku), ja dodałam również łyżeczkę pomidorowego pesto oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Można dodać również świeże pomidory — ja dodałam pomidorki koktajlowe
🔸dodaj przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, odrobinę cukru, wędzone chipotle, odrobinę wędzonej słodkiej papryki oraz czosnek niedźwiedzi
🔸zredukuj sos — gotuj go na dużym ogniu do momentu odparowania nadmiaru wody.
Halloumi:
🔸pokrój w około 1 cm plastry i zgrilluj na elektrycznym grillu lub patelni grillowej. Ułóż plastry halloumi na sosie pomidorowym
Udekoruj danie świeżymi ziołami lub kiełkami: u mnie szczypior, natka pietruszki i kiełki rzeżuchy. Podawaj z grzankami oprószonymi ulubionym serem (np. old Amsterdam).
Przepis na pulpeciki w sosie chrzanowo-śmietanowym
Pulpeciki:
1. Do roślinnego mielonego dodaj startą na tarce cebulę, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1 jajko (w wersji wegańskiej jajko zastąp namoczonym wcześniej siemieniem lnianym) i 2 łyżki bułki tartej.
2. „Niemięso” roślinne jest już doprawione. Można dodać jeszcze: odrobinę soli, świeżo mielony pieprz oraz majeranek.
3. Wymieszaj wszystkie składniki, uformuj małe pulpeciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony.
Sos chrzanowy:
1. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Zalej wrzątkiem, dodaj kilka listków laurowych, ziele angielskie, świeżo mielony pieprz, czosnek granulowany oraz 1-2 łyżeczki bulionu warzywnego. Można dość również odrobinę sosu sojowego.
3. Następnie dodaj 2-3 łyżeczki chrzanu. Dodałam również około 1 łyżeczkę suszonych mielonych grzybów leśnych.
4. Zagęść sos 2 łyżeczkami mąki rozpuszczonymi w 50 ml chłodnej wody. Zagotuj sos.
5. Dodaj ulubioną śmietanę – u mnie 1 łyżka śmietany 12℅.
Pulpeciki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na półmisku i zalej obficie sosem. Odczekaj chwilę, aby pulpeciki zaczęły chłonąć sos. Nie polecam gotowania wegetariańskich/ wegańskich pulpetów bezpośrednio w sosie.
Podawaj z ziemniaki, ulubioną kaszą, gotowanymi warzywami lub surówką.
Przepis na krem z kukurydzy z popcornem, skórką z limonki, kiełkami i szczypiorem
1. Ugotuj bulion warzywny:
2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 gałązki selera naciowego, kawałek pora, 1 cebula, 3-4 ząbki czosnku.
2. Dodaj szczyptę soli (doprawiać i tak będziemy na sam koniec), ziele angielskie, liście laurowe. Zapamiętaj, ile kulek ziela i ile liści dodałaś — przed blendowaniem trzeba będzie je z bulionu wyłowić.
3. Dodaj 2 łyżki masła
4. Gdy warzywa zrobią się miękkie (to ten moment, gdy wyjmujemy z bulionu ziele angielskie i liście laurowe) dodaj do bulionu 2 puszki kukurydzy konserwowej i gotuj około 30-40 minut
5. Zblenduj całość dokładnie. Aby uzyskać idealnie kremową konsystencję zupy, sugeruję przelanie i przetarcie jej przez sitko.
6. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami: sól, pieprz świeżo mielony, czosnek granulowany, papryka ostra, sos sojowy, kurkuma.
7. Dodaj 2 łyżki śmietany. U mnie to 18%. Możesz użyć również mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego.
Podawaj z popcornem, szczypiorkiem, kiełkami i startą skórką z limonki lub cytryny.
Zamiast popcornu świetnie sprawdzą się również grzanki, np. razowe lub groszek ptysiowy
Przepis na bataty z sosem czosnkowym i marynowaną smażoną ciecierzycą
Batat:
🔸umyj batata (nie trzeba go obierać, ponieważ skórka po upieczeniu będzie chrupiąca), przekrój wzdłuż na pół
🔸polej połówki batata oliwą (ja użyłam oliwy po suszonych pomidorach), przypraw solą, pieprzem, papryką słodką, papryką wędzoną i czosnkiem granulowanym
🔸piecz ok. 40 min w temp. 180 stopni
Ciecierzyca:
🔸ugotuj wcześniej ciecierzycę lub użyj tej z puszki/słoika
🔸dodaj pół łyżki oliwy, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej, sól, pieprz. Odstaw na około 30 min
🔸usmaż na złoty kolor około 10 minut (do smażenia można użyć kilku kropel oleju, ale nie jest to konieczne)
🔸ciecierzycę można również upiec w piekarniku na blasze wyłożonej
Sos czosnkowy:
🔸jogurt naturalny
🔸1-2 ząbki czosnku
🔸sól, pieprz, odrobina suszonego oregano
Wymieszaj wszystkie składniki (można dodać również łyżeczkę majonezu) i odstaw sos na kilka minut do lodówki.
Po więcej przepisów na dania wegańskie oraz różnorodne potrawy z całego świata zaglądaj do magazynu kobiet nowoczesnych.