Drugie śniadanie to ważny element codziennej diety każdego z nas, choć wiele osób o nim zapomina. W śniadaniówce ucznia i osoby pracującej warto łączyć różnorodne i zbilansowane potrawy. Ich istotnym składnikiem są produkty zbożowe, które dostarczają nam energii. Odpowiednio przygotowane drugie śniadanie do szkoły i pracy zapewnia nie tylko siłę, ale także koncentrację. Oto 5 przepisów na szybkie i smaczne drugie śniadanie do pracy i szkoły.
Spis treści
5 przepisów na pyszne drugie śniadanie do szkoły i pracy
Oto pomysły, które pomogą Ci zapomnieć o nudnych kanapkach. Skorzystaj z nich, aby przygotować pyszne i ekspresowe drugie śniadanie do szkoły i pracy dla całej rodziny.
Przepis na babeczki jaglane ze szpinakiem
Składniki na 12 porcji babeczek jaglanych ze szpinakiem:
- 200 g kaszy jaglanej
- 0,5 litra wody
- 1 cebula szalotka
- 300 g szpinaku
- 4 jajka
- 200 g twarogu
- 100 g startego żółtego sera
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła.
Jak przygotować babeczki jaglane ze szpinakiem?
Kaszę jaglaną opłukać, wsypać do rondelka wypełnionego 500 ml wody i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie dusić na maśle na rozgrzanej patelni razem z umytym szpinakiem. Odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać w misce, dodać do nich pokruszony twaróg, tarty ser i śmietanę. Wymieszać masę, dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę, szpinak z cebulą oraz szczypiorek. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Masę nałożyć do foremek na muffinki, piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Autorką przepisu jest Małgorzata Śmiechowicz, autorka bloga Matczyne Fanaberie.
Przepis na frittatę z kukurydzą
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 czerwona papryka
- 1 słoik kukurydzy konserwowej
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 80 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 jajek
- 0,5 szklanki startego sera
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować frittatę z kukurydzą krok po kroku?
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, najlepiej o wymiarach 24 × 24 cm. Paprykę pokroić w grubą kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Do miski wbić jajka i wymieszać widelcem. Dodać olej, śmietanę, tarty ser i warzywa oraz doprawić. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-18 minut. Autorką przepisu jest Małgorzata Śmiechowicz, autorka bloga Matczyne Fanaberie.
Przepis na placki z kaszy gryczanej
Składniki na 18-20 placków z kaszy gryczanej:
- 4 łyżki kaszy gryczanej
- 200 g marchewki
- 100 g brokuła
- pół cukinii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- ulubione przyprawy
Jak przygotować placki z kaszy gryczanej?
Marchew, brokuł i kaszę gryczaną ugorować w osobnych garnkach w osolonej wodzie. Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody. Ugotowane warzywa pokroić. Do miski przesypać ostudzoną kaszę gryczaną, dodać wszystkie warzywa, mąkę, olej i jajko. Całość przyprawić do smaku i wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron. Autorką przepisu jest Małgorzata Śmiechowicz, autorka bloga Matczyne Fanaberie.
Przepis na owsiane batoniki
Składniki na 8 porcji:
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka masła orzechowego lub posiekanych orzechów
- 1 łyżka miodu
- garść malin
Jak przygotować owsiane batoniki?
Pokrojone w kostkę jabłka dusić aż się zagęszczą. Mus przestudzić, połączyć z miodem oraz pozostałymi składnikami. Wymieszać i przełożyć masę do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Autorką przepisu jest Marta Miśkiewicz, autorka bloga parentingowego Raczkujac.pl.
Przepis na pełnoziarniste gofry z warzywnym twarożkiem
Składniki na 10 porcji:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 400 g mleka
- 4 jajka
- przyprawy do ciasta: sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
- przyprawy do twarożku: sól i pieprz
- 500 g twarogu półtłustego
- 300 g jogurtu naturalnego
- 14 rzodkiewek
- 4 ogórki gruntowe
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 40 g oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak przygotować pełnoziarniste gofry z warzywnym twarożkiem?
W misce przygotować ciasto na gofry. Połączyć jajka, mąkę i mleko, a następnie wymieszać do połączenia składników. Dodać przyprawy, olej i proszek do pieczenia. Powinna powstać gęsta masa, którą trzeba nakładać na rozgrzaną gofrownicę. W mniejszej miseczce przy pomocy widelca rozdrobnić twaróg. Dodać do niego jogurt i przyprawy, a następnie wymieszać. Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do twarogu razem z posiekanym koperkiem.
Powyższe przepisy na smaczne i ekspresowe drugie śniadania do szkoły (które sprawdzą się również do pracy) powstały w ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe — pyszne i zdrowe”.
Artykuł opracowano na podstawie materiałów prasowych: https://lifestyle.newseria.pl/biuro-prasowe/sprawdz-przepisy-na,b972882090