Sałatka z tuńczykiem to proste i szybkie w przygotowaniu danie, idealne na weekendowe śniadanie czy kolację. Doskonałe na imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi. Poznaj przepis na ekspresową i pyszną sałatkę z tuńczyka, która doskonale się sprawdzi na każdą okazję.
Spis treści
Sałatka z tuńczyka
Składniki potrzebne na sałatkę z tuńczykiem:
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- 8 jajek
- 350g ogórków konserwowych
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie sałatki z tuńczykiem krok po kroku
Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i podsmażyć na oliwie. Jajka ugotować na twardo, później obrać i rozdzielić do osobnych miseczek żółtka od białek. Żółtka rozdrobnić widelcem i posolić. Białka pokroić w drobną kostkę, dodać pieprz, majonez i wymieszać. Ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć z nich wodę. Z tuńczyka wylać nadmiar sosu i rozdrobnić.
Do miski lub salaterek układać następujące warstwy: podsmażone pieczarki, białka z majonezem, ogórki, tuńczyk, żółtka.
Sandra Zyśk: Na moim Instagramie znajdziesz darmowe przepisy, ciekawostki dietetyczne oraz podstawowe informacje odnośnie organizmu i zdrowia. Moją pasją jest dietetyka. Uwielbiam gotować, tworzę własne przepisy i testuję smaki z różnych zakątków świata. Zależy mi na tym, by ludzie zaczęli rozumieć podstawowe kwestie odnośnie zdrowia, dlatego dzielę się zdobytą wiedzą oraz przestrzegam przed fałszywie powielanymi informacjami. Zachęcam do zmiany nawyków żywieniowych i uczę budować zdrową relację z jedzeniem. Chcę, by każdy czuł się dobrze ze sobą, swoim ciałem i potrzebami. W magazynie nowoczesnych kobiet znajdziesz mnóstwo przepisów na zdrowe i pyszne dania – zaglądaj do kategorii Przepisy.