Wiele restauracji w związku z nadejściem jesieni prezentuje nowe sezonowe menu. Szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach, tworząc wyśmienite jesienne menu w swoich restauracjach, w których tradycja i sezonowe jesienne dary natury łączone są z nowoczesnymi akcentami kulinarnymi. Poznaj propozycje jesiennego menu jednej z dolnośląskich restauracji.
Spis treści
Jesienne przystawki, które rozbudzą apetyt
Jednym z dań w jesiennym menu tatar wołowy z nutą wędzonej słoniny, grzybami i chrupiącym pieczywem. Inną propozycją przystawki idealnej na jesień jest sałata z grillowanym serem Ślubowskim, dynią i figą – dla fanów dań bezglutenowych.
Nowoczesne zupy na jesień
W menu wielu restauracji, jedną z najpopularniejszych zup, zwaną królową jesieni, jest krem z dyni z figą i olejem z pestek dyni, który zachwyci wegetarian. Warto zwrócić również uwagę na tradycyjny i aromatyczny kapuśniak jednak w nowoczesnej odsłonie, ponieważ przygotowany jest z czerwonej kapusty z półgęskiem i wędzoną śliwką dla miłośników tradycyjnych smaków.
Jesienne dania główne
Jesienią restauratorzy wprowadzają do swoich kart szeroki wybór sezonowych dań głównych. Znajdziemy w nich delikatnego halibuta podawanego z topinamburem i truflowym veloute, czy klasyczny rostbef z grzybami i selerem. Miłośnicy mięsnych specjałów będą zachwyceni roladą ze schabu z chrzanem i gorczycą oraz kaczką z kaszą jęczmienną i pomarańczą. Propozycją dania głównego dla fanów dań bezmięsnych będzie gnocchi z dynią, szpinakiem i parmezanem.
Jesienne desery
Desery smakują o każdej porze roku, a jesienią stanowią prawdziwą ucztę. Wśród jesiennych deserów prym wiodą klasyczne czekoladowe crème brulee, zaskakująca migdałowa tarta z gruszką i lodami z gorgonzoli.
Jesienne dania dla najmłodszych
Również w menu dań dla dzieci restauratorzy prześcigają się w wykorzystaniu jesiennych warzyw i owoców. Oferują takie przysmaki jak krem z pomidorów, klopsiki drobiowe z marchewką oraz racuchy z jabłkami czy ciasto dyniowe.
Lokalne i sezonowe produkty w jesiennym menu restauracji – podsumowanie
W jesiennym menu restauracji każdy znajdzie coś dla siebie i odkryje wyjątkowe smaki. Podstawą sezonowych jesiennych dań w wielu restauracjach jest dziczyzna oraz dania z dodatkiem aromatycznych grzybów z Polskich lasów. Ich smaki wzbogacają także śliwki, dyni, cukinia, żurawina, owoce, winogrona, jabłka, gruszki, indyk i gęsina. Powyższe potrawy można skosztować w restauracji Zamku Topacz, który jest jednym z niewielu historycznych obiektów zamkowych zlokalizowanych na Dolnym Śląsku.
Inspirujący portal dla kobiet e-Wenus.pl zachęca do odkrywania nowych smaków. Kulinarne podróże po Polsce i świecie to jeden ze sposobów celebrowania tej magicznej pory roku. Zachęcamy również do lektury artykułów:
- Jesienne wydarzenia, w których warto wziąć udział
- Chuseok: kompendium wiedzy o koreańskim święcie dziękczynienia
- Jak przygotować się na nadejście jesieni?
Artykuł opracowano na podstawie materiałów prasowych.