Lokalne i sezonowe produkty w jesiennym menu restauracji

You are currently viewing Lokalne i sezonowe produkty w jesiennym menu restauracji
Lokalne i sezonowe produkty w jesiennym menu restauracji

Wiele restauracji w związku z nadejściem jesieni prezentuje nowe sezonowe menu. Szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach, tworząc wyśmienite jesienne menu w swoich restauracjach, w których tradycja i sezonowe jesienne dary natury łączone są z nowoczesnymi akcentami kulinarnymi. Poznaj propozycje jesiennego menu jednej z dolnośląskich restauracji.

Jesienne przystawki, które rozbudzą apetyt

Jednym z dań w jesiennym menu tatar wołowy z nutą wędzonej słoniny, grzybami i chrupiącym pieczywem. Inną propozycją przystawki idealnej na jesień jest sałata z grillowanym serem Ślubowskim, dynią i figą – dla fanów dań bezglutenowych.

Nowoczesne zupy na jesień

W menu wielu restauracji, jedną z najpopularniejszych zup, zwaną królową jesieni, jest krem z dyni z figą i olejem z pestek dyni, który zachwyci wegetarian. Warto zwrócić również uwagę na tradycyjny i aromatyczny kapuśniak jednak w nowoczesnej odsłonie, ponieważ przygotowany jest z czerwonej kapusty z półgęskiem i wędzoną śliwką dla miłośników tradycyjnych smaków.

Jesienne dania główne

Jesienią restauratorzy wprowadzają do swoich kart szeroki wybór sezonowych dań głównych. Znajdziemy w nich delikatnego halibuta podawanego z topinamburem i truflowym veloute, czy klasyczny rostbef z grzybami i selerem. Miłośnicy mięsnych specjałów będą zachwyceni roladą ze schabu z chrzanem i gorczycą oraz kaczką z kaszą jęczmienną i pomarańczą. Propozycją dania głównego dla fanów dań bezmięsnych będzie gnocchi z dynią, szpinakiem i parmezanem.

Jesienne desery

Desery smakują o każdej porze roku, a jesienią stanowią prawdziwą ucztę. Wśród jesiennych deserów prym wiodą klasyczne czekoladowe crème brulee, zaskakująca migdałowa tarta z gruszką i lodami z gorgonzoli.

Jesienne dania dla najmłodszych

Również w menu dań dla dzieci restauratorzy prześcigają się w wykorzystaniu jesiennych warzyw i owoców. Oferują takie przysmaki jak krem z pomidorów, klopsiki drobiowe z marchewką oraz racuchy z jabłkami czy ciasto dyniowe.

Lokalne i sezonowe produkty w jesiennym menu restauracji – podsumowanie

W jesiennym menu restauracji każdy znajdzie coś dla siebie i odkryje wyjątkowe smaki. Podstawą sezonowych jesiennych dań w wielu restauracjach jest dziczyzna oraz dania z dodatkiem aromatycznych grzybów z Polskich lasów. Ich smaki wzbogacają także śliwki, dyni, cukinia, żurawina, owoce, winogrona, jabłka, gruszki, indyk i gęsina. Powyższe potrawy można skosztować w restauracji Zamku Topacz, który jest jednym z niewielu historycznych obiektów zamkowych zlokalizowanych na Dolnym Śląsku.

Inspirujący portal dla kobiet e-Wenus.pl zachęca do odkrywania nowych smaków. Kulinarne podróże po Polsce i świecie to jeden ze sposobów celebrowania tej magicznej pory roku. Zachęcamy również do lektury artykułów:

 

Artykuł opracowano na podstawie materiałów prasowych.

Redakcja e-Wenus.pl

Wyjątkowy cyfrowy magazyn i najlepszy kobiecy portal e-Wenus.pl tworzony jest przez kobiety i dla kobiet. Magazyn o współczesnym świecie widziany oczami kobiet porusza istotne dla nich tematy. Naszymi czytelniczkami są kobiety nowoczesne, czyli:
  • Przedsiębiorcze Polki prowadzące własne firmy i działalność nierejestrowaną, a także te pracujące na etacie.
  • Mamy poświęcające się macierzyństwu lub łączące pracę zawodową z wychowywaniem dzieci.
  • Kobiety niezależne i singielki, które mają odwagę żyć według własnych zasad.
Chcemy być inspiracją dla innych kobiet dzielić się poradami na wiele życiowych kwestii i zachęcać do rozwoju w każdej dziedzinie życia. Piszemy o wydarzeniach i książkach dla kobiet, a także o finansach, stylu życia, pracy i biznesie, hobby, ezoteryce, rozwoju osobistym, modzie, urodzie, zdrowiu, zakupach, kulturze, wnętrzach i kobiecych pasjach jak np. w cyklu artykułów pt. Pasjonatki.