Alternatywą dla drinków w dzisiejszych czasach są modne mocktaile, które nie tylko prezentują się imponująco, ale także są dostępne w różnych wersjach smakowych. Azjatyckie mocktaile wypełnione są paletą egzotycznych smaków i aromatów, dzięki czemu zyskują popularność na całym świecie. Oto przepisy na mocktaile inspirowane Azją.
Spis treści
Co to jest mocktail?
Mocktail to nic innego jak drink pozbawiony alkoholu, który popularność zyskał w Ameryce i stał się modnym napojem na całym świecie. Podstawą Mocktaili są soki, toniki, espresso czy napoje gazowane. To skarbnica składników odżywczych, które dodatkowo nawadniają organizm.
3 przepisy na mocktaile inspirowane Azją
Azjatycki mocktail: Hanoi Night
Hanoi to, pełne kontrastów, miasto leżące w sercu Wietnamu, w którym tradycja spotyka się z nowoczesnością. A mocktail Hanoi Night jest hołdem dla wietnamskiej stolicy. Ten wyjątkowy azjatycki koktajl bezalkoholowy w różowym kolorze łączy w sobie różową guawę, która nadaje mocktajlowi tropikalnej słodyczy oraz sok z żurawiny i limonki, które wprowadzają kwaśne akcenty i równoważą smaki.
Azjatycki mocktail: Phu Quoc
Kolejny mocktail jest inspirowany wietnamską wyspą Phu Quoc, która zachwyca niesamowitymi krajobrazami oraz ostrygami perłowymi. Orzeźwiający napój łączy w sobie trawę cytrynową — wprowadzającą świeżość i subtelne cytrusowe nuty oraz syrop imbir-chili — dodaje pikantnych akcentów, które świetnie komponują się z kwasowością limonki. Całości dopełnia gazowana imbirowa soda, tworząc orzeźwiający i pikantny mocktail Phu Quoc, który będzie idealnym napojem na cieplejsze dni.
Azjatycki mocktail: Kyoto
Elegancki mocktail Kyoto przywodzi na myśl spokojne ogrody oraz tradycyjne herbaciarnie wprost z Japonii. Przepis na ten napój bezalkoholowy łączy w sobie syrop matcha z sokiem z cytryny, tajską bazylią oraz sodą imbirową. Sproszkowana japońska zielona herbata matcha nadaje mu wyjątkowego smaku z subtelną goryczą i idealnie komponuje się z kwaśną cytryną. Tajska bazylia wprowadza ziołowy i delikatnie anyżowy aromat, a soda imbirowa — świeżość.
Mocktaile są bardzo modne, a dzięki temu dostępne są w coraz większej ilości koktajlbarów i restauracji. Jedną z nich jest na przykład warszawska restauracja Wi-Taj, w której skosztujesz także dań z tofu. Przeczytaj również artykuł pt.: Tofu po azjatycku – danie popularne również w Polsce.
Artykuł opracowano na podstawie materiałów prasowych: https://lifestyle.newseria.pl/biuro-prasowe/styl_zycia/mocktaile-inspirowane,b858484528