Tofu to roślinny produkt spożywczy, który powstaje z mleka sojowego. Jest popularny w krajach azjatyckich, cieszy się dużym zainteresowaniem również w Polsce. Tofu stosowane jest w daniach kuchni Dalekiego Wschodu. Jego smak doskonale komponuje się z aromatycznymi wywarami oraz dobrze przyprawionymi potrawami z woka. Czym jest tofu po azjatycku i co warto o nim wiedzieć?
Spis treści
Tofu — aspekty zdrowotne
Co to jest tofu? Tofu to niskokaloryczny produkt spożywczy pozbawiony glutenu i cholesterolu. Dostarcza organizmowi białka roślinnego i cennych składników odżywczych. Dzięki temu urozmaica codzienne potrawy i wspiera zdrowy styl życia. W Azji stanowi podstawę wielu dań. Azjatyckie tofu jest spożywane na surowo, gotowane, smażone oraz stanowi dodatek do sałatek, zup i innych potraw. W krajach Dalekiego Wschodu tofu dostępne jest w formie szybkiej przekąski. Natomiast w Ameryce i Europie tofu jest zdrowym zamiennikiem mięsa w daniach wegańskich i wegetariańskich.
Z czym tofu najlepiej się komponuje?
Tofu można z powodzeniem łączyć z różnorodnymi sosami, które nadają mu intensywnego i głębokiego smaku. Doskonale smakuje na przykład z sosem sojowym, słodko-kwaśnym, curry, z orzeszków ziemnych czy teriyaki. W towarzystwie ziół i przypraw, takich jak na przykład bazylia, kminek, cebula, czosnek, kolendra czy imbir nabiera wyjątkowego aromatu. Dania z tofu świetnie smakują w połączeniu ze świeżymi, gotowanymi czy grillowanymi warzywami, czy z ryżem. Dzięki temu tofu stanowi świetną alternatywę dla osób na diecie bezmięsnej.
Azjatyckie dania z tofu
Lubimy doświadczać nowych smaków i chętnie poszukujemy unikalnych połączeń smakowych, a w kulinarną podróż możemy się wybrać we własnej kuchni lub wybierając się do azjatyckiej restauracji.
- Jednym z klasycznych dań kuchni tajskiej jest Pad Thai z krewetkami, kurczakiem lub wołowiną oraz dodatkiem tofu. Intensywne i różnorodne składniki w połączeniu z makaronem ryżowym, jajkami, kiełkami fasoli mung i orzeszkami ziemnymi wzbogacone jest sosem tamaryndowym.
- W Dầu Nồi Chiên to chrupiące młode tofu w delikatnej panierce, które wcześniej zostało podsmażone na gorącym oleju. Potrawa ta jest podawana z sosem słodko-kwaśnym, który podkreśla smak całego dania.
- Latem popularnym daniem jest młode tofu na parze w towarzystwie grzybów shitake i shimeji z cebulą dymką i kiełkami fasoli mung, podane z sosem sojowym oraz przyprawione kolendrą.
Wymienione powyżej dania można skosztować w warszawskiej restauracji wietnamskiej i tajskiej Wi-Taj, które przenoszą w klimat azjatyckiej kuchni.
Przepisy na dania z różnych stron świata znajdziesz na najlepszym portalu dla kobiet e-Wenus.pl.
Opracowano na podstawie materiałów prasowych https://lifestyle.newseria.pl/biuro-prasowe/tofu-po-azjatycku-co,b1553863058