![](https://e-wenus.pl/wp-content/uploads/2023/10/1-1024x1024.webp)
Spis treści
Przepis na kajzerki pełnoziarniste
Składniki na kajzerki pełnoziarniste oraz ich przygotowanie:
- 🥖Szklanka o pojemności 250ml.
- 🥖25g świeżych drożdży rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 5 łyżek ciepłej wody.
- 🥖Do miski przesiać 2.5 szklanki mąki pszennej plus wsypać pół szklanki mąki pełnoziarnistej. Dodać 200ml ciepłej wody, 1 jajko, 2 łyżeczki soli, 40g roztopionego i przestudzonego prawdziwego masła oraz drożdże wymieszane z wodą i cukrem.
- 🥖Wyrabiać robotem 10min.
- 🥖Przykryć ściereczką na 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
- 🥖Po tym czasie ciasto wyciągnąć na oprószoną mąką stolnicę, chwilę zagnieść, podzielić na 8-12 części (w zależności od tego, jakiej wielkości bułki chcemy), uformować bułki, które układamy na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
- 🥖Każdą bułkę ponacinać na krzyż, posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać sezamem. Odstawić do wyrośnięcia na 20min.
- 🥖Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (grzanie góra-dół) i piec 15 min na złoty kolor.
![](https://e-wenus.pl/wp-content/uploads/2023/10/2-1024x1024.webp)
Przepis na bułki z sezamem
Bułki z sezamem składniki i przygotowanie:
- 🥖Przesiać do miski 3 szklanki mąki pszennej tortowej typ 400
- 🥖Roztopić 50g prawdziwego masła 82% zawartości tłuszczu
- 🥖Rozczyn – do rondelka wkruszyć 30g drożdży, dodać 2 łyżeczki cukru, wlać pół szklanki mleka 3,2% oraz 1 łyżkę mąki (podebrać z tej przesianej). Dobrze wymieszać, leciutko zagrzać, ale minimalnie, tak aby było letnie. Przykryć, zostawić na 15min do wyrośnięcia.
- 🥖Ciasto – do mąki dodać łyżkę cukru, 2 łyżeczki soli, wlać wyrośnięty rozczyn, pół szklanki lekko ciepłej wody. Mieszać robotem do połączenia się składników i w dwóch partiach wlać roztopione masło. Wyrabiać robotem 7min. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
- 🥖Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 8 części, z każdej uformować bułeczkę, przykryć na 15min.
- 🥖Każdą bułeczkę rozwałkować, zwinąć w rulon, skleić brzegi, obtoczyć w mleku, a następnie w sezamie. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć na 20min, aby urosły.
- 🥖Do innej blaszki wlać wodę, położyć ją na dno piekarnika. Piekarnik ustawić na 200 stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte bułki wkładamy na środkową półkę i pieczemy max 20min (ja piekłam 17min).
- 🥖Po upieczeniu dajemy im 5min odpocząć. Po tym czasie są mięciutkie i chrupiące!
![](https://e-wenus.pl/wp-content/uploads/2023/10/3-1024x1024.webp)
Przepis na ekspresowe bułki
Składniki na ekspresowe bułki:
- ✅500g przesianej mąki pszennej
- ✅30g świeżych drożdży
- ✅250ml bardzo ciepłej wody (ale nie gorącej)
- ✅Łyżeczka soli
- ✅Łyżka cukru
- ✅5 łyżek oleju lub oliwy
Przygotowanie:
🥖Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy 10min.
🥖Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min.
🥖Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, ponownie zagniatamy i dzielimy na 8 części.
🥖Formujemy bułeczki, układamy na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
🥖Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 20 min bez termoobiegu.
🥖Bułeczki przed włożeniem do piekarnika możemy tylko opruszyć mąką albo tak jak ja posmarować jajkiem i posypać ulubionymi nasionami. U mnie pestki dyni oraz sezam.
![](https://e-wenus.pl/wp-content/uploads/2023/10/4-1024x1024.webp)
Przepis na chleb portugalski
Chleb portugalski – składniki i przygotowanie:
- 🥖Przesiewamy 4 szklanki o pojemności 300ml mąki pszennej.
- 🥖Dolewamy 550ml zimnej wody i mieszamy robotem z hakiem 5 min — nie krócej.
- 🥖Przykrywamy i odstawiamy na 45min. Po tym czasie dodajemy łyżkę soli i 15g świeżych drożdży.
- 🥖Wyrabiamy ponownie robotem nie krócej niż 10 min. Bądźmy cierpliwi.
- 🥖Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
- 🥖Na obficie obsypaną mąką blaszkę wykładamy ciasto, posypujemy je mąką i formujemy chleb — końce nakładamy do środka — na siebie. Ja chleb jeszcze przewróciłam na drugą stronę. Nie nacinałam, ale można.
- 🥖Nalewamy do naczynia wody (użyłam innej blaszki) i kładziemy na dno piekarnika. Nagrzewamy go do 230 stopni i pieczemy chleb przez 25 minut, po czym nakrywamy go folią aluminiową albo pokrywą i dalej pieczemy przez 30 min.
![](https://e-wenus.pl/wp-content/uploads/2023/10/3-2.webp)
- Instagram: @wkuchnimarleny